Agenda

Energie Audits EED


26 november 2018 t/m 27 november 2018

Opleiding energieaudit Energy Efficiency Directive (EED)
In 2012 is de (Europese) Energy Efficiency Directive (EED) (2012/27//EU) vastgesteld. In het kader van artikel 8 van deze  EED moeten circa 6000 Nederlandse bedrijven energieaudits opstellen met als doel energiebesparing en verduurzaming. Het opstellen, beoordelen, handhaven  en het uitvoeren van de maatregelen is nieuw en geeft veel problemen. Waar moet een goede audit aan voldoen, wat is de procedure van uitstel  en hoe de maatregelen te implementeren zijn slechts enkele van de vele vragen. Deze tweedaagse opleiding beantwoordt de vragen.

EED en handhaving in het nieuws
Op 28 juni jl. heeft de VNG aan alle gemeenten en omgevingsdiensten een brief gestuurd over de invulling van hun verplichtingen van artikel 8 van de EED. De belangrijkste punten die hierin naar voren komen zijn de gevraagde extra aandacht voor dit onderwerp, de oprichting van regionale aanspreekpunten, de komst van een verbeterde lijst van de 6000 betrokken bedrijven en de mogelijkheden voor extra financiële ondersteuning.

Voor wie geldt het?
De energie-audit moet worden uitgevoerd door grote ondernemingen (meer dan 250 medewerkers of een omzet met meer dan 50 miljoen euro). Bepaalde ondernemingen zijn vrijgesteld zoals die van MJA3, met energie- of milieubeheersysteem (ISO 50001 of ISO 14000 + 14051) of zorgsystemen (o.a. BREEAM-NL In-Use , Lean & Green etc.). Een beperkt aantal bedrijven en instellingen heeft hun audit ingediend, een klein deel heeft uitstel aangevraagd en de meerderheid heeft nog niets van zich laten horen.

Wat houdt de EED energie-audit in?
Met het uitvoeren van de EED energie-audit maakt u een aantal zaken inzichtelijk, waarmee kan worden bepaald of uw organisatie of concern voldoet aan de huidige Nederlandse richtlijnen voor energiebesparing. De audit bestaat onder andere uit een overzicht van de energiestromen, inclusief vervoer, factoren die het energieverbruik beïnvloeden, potentiele energiebesparende maatregelen en een plan van aanpak.

Wanneer moet de EED energie-audit worden uitgevoerd?
Oorspronkelijk stond de deadline op 5 december 2015. Echter vertraging in de informatievoorziening heeft er toe geleid dat bedrijven nu worden verzocht uiterlijk 31 december 2016 een energie-audit te overleggen.

Hoe komt u aan een goede audit?
Er zijn veel goede adviesbureaus die graag een audit voor u maken, maar er zijn tal van zaken die u zelf kunt uitvoeren. U kunt natuurlijk de talloze stukken gaan lezen of bellen met deskundigen.  Maar handiger is om gewoon de tweedaagse opleiding, Energie Audits conform EED van F&B te volgen. Uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Na de opleiding  kunt u zelf aan de slag en goed beoordelen welke onderdelen u zelf wilt gaan oppakken en welke u wilt uitbesteden.

Doelgroep
Medewerkers van bedrijven die een energieaudit in het kader van de EED moeten maken, omgevingsdiensten en gemeenten, adviesbureaus en toeleveranciers diensten en producten.
De opleiding ligt op een MBO + / HBO denk en werkniveau en technische affiniteit is een pre.

Waar en wanneer
De opleiding  wordt georganiseerd bij F&B te Hilversum op 26 en 27 november 2018.

Organisatie
De opleiding wordt georganiseerd door F&B kennispartner in energie en milieu in samenwerking met de Federatie van Energie Adviseurs (www.FedEC.nl) en de Stichting Post Hoger Onderwijs Energiekunde (www.PHOE.nl).

Kosten
De kosten voor deze opleiding bedragen EUR 1.095,- (excl. BTW, incl. digitale syllabus, lunch, koffie en thee).
FedEC-leden ontvangen EUR 50,- korting op het deelnamebedrag.

Meer informatie
U kunt contact opnemen met drs. E. (Elmer) van Krimpen (035) 683 88 33 of mailen naar info@FBBV.nl voor het opvragen van het programma

|