Agenda

Themabijeenkomst met Stef Strik


vrijdag 7 september 2018

Achtergrondinformatie over FedEC Themabijeenkomst met Stef Strik.

In het advies van de borgingscommissie Energieakkoord aan het kabinet is voorgesteld om de bewijslast in de Wet Milieubeheer om te draaien. Ruim honderdduizend bedrijven moeten jaarlijks zelf gaan rapporteren welke maatregelen ze hebben genomen om energie te besparen. Voldoen de bedrijven niet, dan volgen automatisch sancties. Alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken moeten aan deze wet voldoen.  In de praktijk geldt dat voor meer dan 100.000 winkels, kantoren, restaurants en fabrieken.

FedEC organiseert daarom op vrijdag 7 september 2018 van 16-17 uur een FedEC Themabijeenkomst met als gastspreker Stef Strik, Coördinator energiebesparing bedrijven bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij de borrel. Locatie wordt nader bekend gemaakt.

Om bedrijven energiezuiniger te maken gaat het Activiteitenbesluit milieubeheer op de schop. Ondernemingen moeten overheden meer informeren en de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing worden belangrijker.

De wet schrijft organisaties al 23 jaar voor om energiebesparende maatregelen door te voeren die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Die verplichting heeft echter nog geen vaste voet aan de grond gekregen, stelde de Sociaaleconomische Raad (SER) vast. Het Activiteitenbesluit milieubeheer en de gelijknamige wet zijn inefficiënt, worden niet genoeg gehandhaafd en zijn vaak onbekend bij de organisaties voor wie ze gelden. Volgens de Nationale Energieverkenning 2017 zou striktere naleving een extra besparing van 12,5 petajoule (PJ) opleveren, een stap dichterbij het doel van 100 PJ besparing in 2020 uit het Energieakkoord.

Daarom is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voornemens om de regels aan te passen in samenspraak met de partijen uit het Energieakkoord. De belangrijkste voorgestelde wijzigingen zijn een nieuwe informatieplicht voor organisaties, een meer prominente rol voor de erkende maatregellijsten en de opname van een rekensystematiek voor terugverdientijden in de regelgeving. Op deze FedEC Themabijeenkomst krijgt u een toelichting uit de eerste hand.

De voorgestelde informatieplicht legt in feite de bewijslast voor energiebesparing bij bedrijven. Het nieuwe principe is ‘comply or explain’.

Locatie:
Van der Valk Hotel – De Witte Bergen
Rijksweg 2A
3755 MV Eemnes

LET OP: Deze themabijeenkomst is alleen toegangkelijk voor FedEC-Leden.

Waneer:
Vrijdag 7 september 2018
16.00 - 17.00 uur (presentatie Stef Strik)
17.00 - 18.00 uur (borrel) 

Onderaan de pagina staat aanmelden, via die knop kunt u zich aanmelden voor de Themabijeenkomst

|