Over Netcongestie en CSRD: Wat speelt er binnen de industrie?

Netcongestie en CSRD: Wat speelt er binnen de industrie?

Vakbeurs Energie: 16 oktober Nationale dag van de Energieadviseur

Onder de vlag van de Nationale Energie Week zijn de Brabanthallen in Den Bosch vanaf dinsdag 15 oktober tot drie dagen lang place-to-be voor iedereen die zich bezighoudt met energie in de gebouwde omgeving.

FedEC organiseert een meerdelig programma op woensdag 16 oktober 2025 'De Dag van de Energieadviseur' bij de Vakbeurs Energie

Onderstaande sessie kun je volgen op woensdag 16 oktober.

Netcongestie en CSRD: Wat speelt er binnen de industrie?

Locatie: Bosch Zaal - 11.30 tot 12.30 uur

Tijdens deze sessie geven sprekers Emma Pik (BlueTerra) en Stijn Schlatmann (FedEC) hun expertise over twee actuele onderwerpen die de industrie voor grote uitdagingen stellen: netcongestie en de CSRD. 

Netcongestie
Veel industriële bedrijven maken plannen om hun energievoorzieningen van het aardgas af te halen. Elektrificatie is een van de belangrijkste routes, maar hiervoor is vrijwel altijd een zwaardere elektrische aansluiting nodig. En daar wringt de schoen, want nu in alle sectoren elektrificatie plaatsvindt, blijkt het elektriciteitsnet op vele plaatsen te krap. Dit leidt tot filevorming, ook wel netcongestie genoemd, die vele jaren kost om te verhelpen.

Tijdens deze lezing gaan we in op het begrip netcongestie en wat dit betekent voor een bedrijf. Wat wordt er inmiddels gedaan vanuit de netbeheerders, ACM, het Rijk en andere partijen om netcongestie en de gevolgen daarvan te beperken? En wat betekent dit voor het advies dat wij aan onze klanten geven? Daarnaast hebben we aandacht voor de subsidieregeling voor onderzoeken naar de flexibiliteit bij bedrijven, waar het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) met input vanuit FedEC mee bezig is en die waarschijnlijk in 2025 van kracht wordt. 

CSRD
De CSRD, ofwel de Corporate Sustainability Reporting Directive, is de regelgeving uit Europa die van de grootste bedrijven verlangt dat er jaarlijks een rapportage gemaakt wordt van de milieu-, duurzaamheids- en sociale prestaties. Hoewel dit alleen geldt voor de allergrootste bedrijven moeten deze bedrijven wel over de hele keten rapporteren. Dit betekent dat dit ook consequenties heeft voor de toeleverende en afnemende bedrijven. Deze bedrijven zullen informatie moeten aandragen over hun prestaties zodat de bedrijven met een rapportageverplichting dit mee kunnen nemen. Bedrijven zullen bijvoorbeeld moeten rapporteren over de CO2-emissie van hun productieproces aan de afnemers. Langzaam begint dit door te dringen in het bedrijfsleven, steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met deze vraagstelling. Dit zorgt voor een administratieve last, geeft mogelijk ook inzicht en kan ook kansen bieden. Wat betekent de CSRD-regelgeving en wat betekent dit voor onze klanten en vooral wat betekent dit voor onze advisering? Ook hier gaan we dieper op in tijdens deze lezing.

Prijzen

Tot en met maandag 14 oktober kan je hier gratis aanmelden.

Een kaart aan de deur kost € 50 exclusief BTW.

Sluiten