Mogelijke honderden afgegeven labels in omloop die niet zijn afgemeld. Wat te doen bij twijfel over echtheid van een certificaat?

energielabeldonderdag 10 augustus 2023

Dinsdag 9 augustus 2023 maakte de Inspectie van Leefomgeving en Transport bekend dat een aanhouding is verricht in een onderzoek naar mogelijke fraude met energielabels. De eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat mogelijk honderden energielabels door de verdachte zijn afgegeven, maar niet zijn geregistreerd in de landelijke database en daarom niet geldig zijn.

Twijfels over de authenticiteit van energielabels

Belangrijke tip voor eigenaren en huurders van zowel woningen als bedrijfsgebouwen: Controleer altijd eerst zelf of het energielabel beschikbaar is in de officiële landelijke EP-Online database. Deze database is de enige formele registratie van wettelijk erkende energielabels.

  • Als het energielabel hier wél staat, is het een geldig energielabel en valt energielabel automatisch onder het wettelijk aangewezen kwaliteitsborgingssysteem.
  • Indien uw energielabel hier niet staat, is het niet geldig. Neem direct contact op met de betreffende energie-adviseur en als u info@fedec.nl in de cc zet lezen wij van een afstandje mee.
  • Als er redenen zijn om te vermoeden dat er sprake kan zijn van een gemanipuleerd energielabel, dan kan dit gemeld worden aan de ILT. Dit kan gedaan worden via het vragenformulier op de website van de Inspectie Leefomgeving en transport. Kies hier bij de rubriek voor de optie ‘Productlabels/markeringen + energiemaatregelen’ en vermeld in onder het onderwerp dit titel: "Verdenking van fraude".

Onderzoek naar mogelijke fraude

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft recentelijk doorzoekingen uitgevoerd in 2 woningen en 2 bedrijfspanden. Ook in Spanje heeft de Guardia Civil 1 woning doorzocht, bijgestaan door rechercheurs van de ILT-IOD. De eigenaar van deze panden wordt verdacht van oplichting en vervalsing van energielabels voor zowel woningen als utiliteitsbouw, evenals het witwassen van de daarmee verkregen gelden. Voorlopige resultaten tonen aan dat de verdachte mogelijk honderden energielabels heeft afgegeven die niet terug te vinden zijn in de nationale EP-Online database.

Het onderzoek door de ILT kwam voort uit een melding over mogelijke fraude met energielabels vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zowel de RVO als enkele certificerende instanties hebben aangifte gedaan tegen de verdachte.


Lees hier de volledige berichtgeving vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport 

« Terug

Sluiten