De Renovatiestandaard - De Weg naar Duurzame Utiliteitsgebouwen

dinsdag 03 september 2024

Vóór 2050 moeten alle gebouwen aardgasvrij zijn. Vanaf 2030 wordt de eindnorm vastgesteld, maar wat als jouw opdrachtgever een bedrijfspand al eerder wilt verduurzamen? Hoe weet je of je al voldoet aan de eindnorm? Een belangrijke stap hierin is de introductie van de Renovatiestandaard, een vrijwillige richtlijn die eigenaren van utiliteitsgebouwen helpt bij het verduurzamen van hun vastgoed.

Wat is de Renovatiestandaard?
De Renovatiestandaard is een kader dat is ontworpen om eigenaren van bestaande utiliteitsgebouwen te ondersteunen bij het verbeteren van de energieprestaties van hun bedrijfspanden. Het doel van deze standaard is om een duidelijk en haalbaar traject te bieden voor het bereiken van hogere energielabels, zoals A+++ voor kantoorgebouwen, en zo bij te dragen aan de nationale klimaatdoelstellingen. Hoewel het een vrijwillige norm betreft, biedt het een belangrijke richtingaanwijzer voor de toekomst, waarin deze normen verplicht worden. Een utiliteitsgebouw dat aan de Renovatiestandaard voldoet is energiezuinig genoeg tot 2050.

Vooruitblik
Vanaf 2030 zullen de eisen verder worden aangescherpt, en de Renovatiestandaard zal dan plaatsmaken voor een verplichte norm. Het is daarom essentieel dat eigenaren nu al stappen zetten om hun gebouwen toekomstbestendig te maken. Het toepassen van de Renovatiestandaard is een belangrijke eerste stap in dit proces.

Renovatiestandaard per gebruiksfunctie
Gebruiksfunctie hebben ieder eigen standaard omstandigheden. De som van de gebruiksfuncties bepaalt mede welke labelletter een bedrijfspand krijgt. Hieronder staan de huidige indicatieve labelletters per gebruiksfunctie.

Renovatiestandaard

Kijk voor meer informatie over de Renovatiestandaard op Renovatiestandaard (rvo.nl)

« Terug

Sluiten